Slechtnieuwsgesprek

 • Slechtnieuwsgesprek voeren

Slechtnieuwsgesprek voeren

Training: Slechtnieuwsgesprek voeren
Slecht nieuws is nooit leuk. Niet om te ontvangen, maar ook niet om te brengen. De boodschap raakt meestal een emotionele snaar ook al is de inhoud zakelijk. Niet alleen bij de ontvanger van het slechte nieuws maar ook bij de brenger ervan. Het slechtnieuwsgesprek bevat altijd een vervelende boodschap, ernstig of minder ernstig. Tijdens deze training leren werknemers hoe ze op een respectvolle en begripvolle manier slecht nieuws kunnen overbrengen. Ook het opvangen van emoties, het stellen van grenzen en het vermijden van onnodige verwachtingen zijn belangrijke onderwerpen die aan bod komen tijdens de training.

Slecht nieuws brengen is een delicate taak
Het voeren van een slechtnieuwsgesprek is een delicate taak die veel tact en empathie vereist. Een effectieve training slechtnieuwsgesprekken voeren kan bijdragen aan een groter vertrouwen in de organisatie.  Bovendien kan een training slechtnieuwsgesprekken voeren bijdragen aan de professionele ontwikkeling van werknemers. Het kunnen voeren van moeilijke gesprekken is een waardevolle vaardigheid die van pas komt in verschillende situaties. Door werknemers te trainen in het voeren van slechtnieuwsgesprekken, kunnen ze zich zelfverzekerder voelen en beter voorbereid zijn op toekomstige uitdagingen.

Voor wie is de training ‘Slechtnieuwsgesprek Voeren’ interessant?
Voor iedereen die slechtnieuwsgesprekken voert of binnenkort slecht nieuws gaat overbrengen aan klanten, patiënten, medewerkers of collega’s.

Inhoud training
Iedere training is maatwerk. Wij ontwikkelen deze training geheel naar de behoefte van jouw organisatie. Met als leidraad thema’s als:

 • Voorbereiding van een slechtnieuwsgesprek
 • Opbouw van een slechtnieuwsgesprek
 • Overbrengen van de boodschap
 • Helder en duidelijk communiceren
 • Emoties opvangen
 • Valkuilen binnen het gesprek
 • Regie kunnen behouden
 • Hoe te reageren op mogelijke reacties van de ontvanger
 • Passende gespreksmodellen
 • Hoe nu verder?
 • Afronding van een slechtnieuwsgesprek

Slechtnieuwsgesprek voeren: oefenen met een trainingsacteur
Een slechtnieuwsgesprek voeren en voorbereiden leer je vooral door het te doen en te ervaren middels realistische praktijkscenario’s. Binnen deze training bieden we de mogelijkheid om te werken met een professionele trainingsacteur. Door de inzet van een trainingsacteur kunnen situaties snel inzichtelijk en visueel aangeboden worden. Maar ook om deelnemers daadwerkelijk te laten ervaren wat gedrag doet en welk effect dit heeft is de inzet van een trainingsacteur van grote toegevoegde waarde binnen deze training.

Dit alles uiteraard in een veilige leeromgeving waarin iedereen de mogelijkheid aangeboden krijgt om daadwerkelijk te ervaren en te oefenen met de aangereikte tools om zo de spreekwoordelijke eerste stappen te kunnen zetten. Door de opbouw van de training, bestaande uit verschillende werkvormen, zal op laagdrempelige wijze de cursist meegenomen worden in de leermomenten met de trainingsacteur.

Algemeen trainingsdoel
Na deze training ben je jezelf bewust van een effectieve opbouw van een slechtnieuwsgesprek. Je weet mogelijke reacties van de ontvanger goed op te vangen en je bent je bewust van mogelijke valkuilen in het gesprek.

Slechtnieuwsgesprek voeren: leren en ontwikkelen mag leuk zijn!
Wij zijn van mening dat persoonlijke ontwikkeling naast leerzaam ook leuk mag zijn! Sterker nog: de ervaring leert dat de leerstof hier ook veel beter door wordt opgenomen. Door de opbouw en inhoud van onze trainingen, met daarin afwisselende werkvormen en een goede balans tussen theorie en praktijk, investeren wij in een positieve en energieke leerbeleving.


Veel organisaties en cursisten gingen jou al voor.

Wij zijn trots op onze samenwerkingen welke je kunt terugvinden bij onze referenties.

 


Details slechtnieuwsgesprek voeren

Prijs op aanvraag

Niveau: Training (aansluitend op jullie organisatie)
Aanvangsniveau: Ervaring in leidinggevende functie
Trainingsduur: 7 lesuren
Studiemateriaal: Praktijkgericht

Wil je meer informatie ontvangen over deze
training of nader kennismaken?

Neem gerust vrijblijvend contact
met ons op en laat je inspireren!